Wat is oefentherapie-Mensendieck?

Wanneer uw arts u verwijst naar oefentherapie-Mensendieck, dan gebeurt dat met de bedoeling om u te leren wat u zélf kunt doen om uw klachten te verminderen. Met behulp van oefeningen leert u uw lichaam eerst bewuster en daarna efficiënter (en dus meer ontspannen) te gebruiken tijdens uw dagelijkse bezigheden. Regelmatig oefenen zorgt ervoor dat ook uw algehele conditie na verloop van tijd verbetert. Daarmee verbetert u uw houdings- en bewegingspatroon.

Wat kunt u verwachten?


De oefentherapeut-Mensendieck leert u (aangepast aan uw fysieke mogelijkheden en leefsituatie) beter om te gaan met uw lichaam. De oefentherapeut-Mensendieck zal daarom tijdens de eerste behandeling uw klachten, gezondheidstoestand en dagelijkse leefsituatie doornemen. Aansluitend voert de oefentherapeut een lichamelijk onderzoek uit.
De therapie bestaat uit actief oefenen. Hierdoor leert u uw lichaam ‘van binnenuit’ aan te voelen. Zo wordt u zich bewust van de mogelijkheden van uw lichaam en de spierspanningen die u maakt. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen maken deel uit van de therapie.

Rol van de oefentherapeut-Mensendieck


De oefentherapeut zal u intensief begeleiden bij het actief oefenen. Hoe? Door scherp te kijken hoe uw lichaam functioneert en reageert bij het afnemen van het lichamelijk onderzoek en tijdens het uitvoeren van oefeningen. De vakkennis van de oefentherapeut-Mensendieck en het verstrekte voorlichtingsmateriaal garanderen dat u inzicht krijgt in uw gezondheidsprobleem. Dit helpt u er beter mee om te gaan.

Gebruik van spiegels

Tijdens het oefenen zal vaak gebruik gemaakt worden van grote spiegels. Op die manier kunt u zien hoe uw lichaam beweegt.
Zo kunt u meedenken over oplossingen om in de dagelijkse praktijk te komen tot meer ontspannen houdingen' en bewegingen'. Om spieren en gewrichten beter te kunnen bekijken is de patiënt zowel tijdens het onderzoek als het oefenen gekleed in ondergoed. Elke behandeling duurt 35 minuten.

Wat kunt u bereiken?


Het verbeteren van uw ‘lichaamsbeheersing' leidt ertoe dat u steeds beter in staat bent thuis en op uw werkplek overbelasting van uw lichaam te voorkomen.
U leert om uw activiteiten beter te regelen, beter in te spelen op uw werkomstandigheden en - in meer algemene zin - uw houding en beweging beter aan te passen aan elke dagelijkse situatie. Tevens leert u beter om te gaan met spanningen.

Door samen met de oefentherapeut-Mensendieck uw problemen te analyseren en vervolgens met de oplossingen aan het werk te gaan, kunt u zelf uw klachten verminderen en tevens zorgen dat klachten niet of nauwelijks terugkeren.

Verwijsindicaties

 • neurologische aandoeningen
  zoals: cervicaal syndroom/brachialgie; ischialgie; hernia; migraine; C.V.A (hersenbloeding); M.Parkinson; Multiple Sclerose (MS); whiplash.
 • orthopedische aandoeningen
  zoals: houdingsafwijkingen; degeneratieve afwijkingen; groeistoornissen; standsafwijkingen van gewrichten; thoracic outlet syndroom; overbelastingsklachten; hypermobiliteit; contracturen; revalidatie na trauma's en chirurgische ingrepen; osteoporose.
 • reumatologische aandoeningen
  zoals: reumatoïde artritis; arthrosis deformans; M. Bechterew; fibromyalgie.
 • respiratoire aandoeningen
  zoals: CARA (astma, bronchitis, emfyseem); ademhalingsinsufficiëntie.
 • gynaecologische aandoeningen
  zoals: zwangerschapsproblematiek; bekkenproblematiek en incontinentie; bekkeninstabiliteit.
 • spannings- en overbelastingsgerelateerde klachten
  zoals: stress; spanningshoofdpijn; hyperventilatie; lumbago; cervicobrachialgie; RSI ('muisarm').
 • sensomotorische aandoeningen
  zoals: ontwikkelingsstoornissen; problemen met fijne en grove motoriek; hyperactiviteit.
 • psychosomatiek, burn-out, hyperventailatie

 

Top

Mensendieck-praktijk Carola Staab